joi, 20 octombrie 2011

Cămătari vs bănci

Stați un pic, să o luăm încet. Da sună cutremurător. Cămătar. Așa si? Te duci la cămătar, îi spui frumos ce problemă ai și câți bani vrei. În mai puțin de 20 de minute ai banii și de obicei oricâți vrei. Și ai și flexibilitate, îți mai scade dobânda, etc. Bineînțeles că depinde și la ce cămătar te duci. Exact ca la bănci. Unu te jecmănește altu e mai cumsecade.

La bancă durează, du-te cu acte, copii după o mie de acte, dosare, unde lucrezi, ce salariu ai. Cămătaru nu te întreabă.

La bancă plătești lunar, la cămătar la fel. Nu plătești la bancă, crește dobânda. La fel și la cămătar. Intri în sediu de bancă sunt niște băieți cu arme. La cămătar nu e așa. La el sunt doi băieți care stau cuminți și beau un suc. Normal că îți rup capul dacă faci fițe dar la fel și la bancă. Ba mai stai și la secție și dai declarații.

În final dacă nu ai să dai banii, la bancă îți ia casa și te bagă și la pușcărie dacă ai datorii mari. La fel și la cămătar. Doar că nu te bagă la pușcărie ca să îți distrugi viața. Îți taie un degețel. Sau mai multe. Dar măcar nu ești în închisoare.

Sigur că e o problemă de alegere și de "împachetare" a produsului, dar esențialmente sunt același lucru.

De aia cămătăria e interzisă nu? Ar fura din clienți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu